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Q: Dear Ethics Lawyer, 
 
Our firm represents a well-respected private equity fund company. I am a products liability 
lawyer and have not personally done legal work for this client. The company is now raising 
capital for a new fund and I would like to invest by accepting the terms of their offering, but I 
am concerned with the requirements of Model Rule 1.8(a) that appear to be triggered 
whenever a lawyer enters into a business transaction with a client. Do these requirements 
apply even though I don’t personally represent the client? Do they apply even though I am 
simply investing under the terms of an offer made to the market in general, i.e., there would be 
no negotiation about it? 
 
 

A: Model Rule 1.8(a) applies when a lawyer enters into a business transaction with a client. It requires that (1) 
the terms of the transaction are fair and reasonable to the client and disclosed to the client in an understandable 
writing; (2) that the client is advised in writing of the desirability of seeking counsel and given an opportunity to do 
so; and (3) that the client provide consent in a signed writing to the terms and the lawyer’s role in the transaction. 
Rule 1.8(k) states that the requirements of Rule 1.8(a) apply to all lawyers in a firm, even if the lawyer involved in 
the business transaction does not represent that client personally. However, Comment (1) to the Rule makes 
clear that “the Rule does not apply to standard commercial transactions between the lawyer and the client for 
products or services that the client generally markets to others, for example, banking or brokerage services, 
medical services, products manufactured or distributed by the client, and utilities’ services. In such transactions, 
the lawyer has no advantage in dealing with the client and the restrictions in paragraph (a) are unnecessary and 
impracticable.” Here, if the company is offering investment terms in the new fund to the market, and you are 
simply accepting those terms and making an investment accordingly, Rule 1.8(a) does not apply. 
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About Dear Ethics Lawyer 
 

The twice-monthly "Dear Ethics Lawyer" column is part of a training regimen of the Legal Ethics Project, authored 
by Mark Hinderks, former managing partner and counsel to an AmLaw 132 firm; Fellow, American College of Trial 
Lawyers; and speaker/author on professional responsibility for more than 25 years. Mark leads Stinson LLP's 
Legal Ethics & Professional Responsibility practice, offering advice and "second opinions" to lawyers and law 
firms, consulting and testifying expert service, training, mediation/arbitration and representation in malpractice 
litigation. The submission of questions for future columns is welcome: please send to 
mark.hinderks@stinson.com. 

 

Discussion presented here is based on the ABA Model Rules of Professional Conduct, but the Model Rules are 
adopted in different and amended versions, and interpreted in different ways in various places. Always check the 
rules and authorities applicable in your relevant jurisdiction – the result may be completely different. 
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