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Q: Dear Ethics Lawyer, 
 
I am a lawyer admitted in a couple of Midwestern states, representing a client in a state where 
I am licensed that has a dispute with an opposing party in a state where I am not licensed. For 
various reasons, if the case cannot be settled and the facts develop as I expect, we will most 
likely file suit in that other state, at which time I'll get local counsel and get admitted pro hac 
vice.  Until then, can I rely upon the temporary practice provisions of Model Rule 5.5 to attend 
a pre-litigation settlement meeting without local counsel, and to do some pre-suit investigation 
and witness interviews, either there or by zoom from a state where I am licensed? 
 
 

A: Let's talk about Rule 5.5 in the context of litigation. The rule has undergone a lot of changes in recent years, 
a lot of which has been adopted in most states, including changes permitting certain types of temporary practice 
within a state although not licensed there. But there are still differences in both the rule and its interpretation 
between states, so it's important to always check the version in place where you're proposing to be active to make 
sure you're on solid ground. Rule 5.5(b)(1),(2) and (3) provide "temporary practice" authorization in a jurisdiction 
where adopted, relating to litigation. Rule 5.5(b)(2) applies here to authorize temporary practice where it is 
reasonably related to a "potential proceeding" before a tribunal where the lawyer reasonably expects to be 
authorized (e.g., admitted pro hac vice).  
 
But, be careful. Physical presence is not required—a communication sent into a state from elsewhere can be 
construed as practice within that state. And not every aspect of a matter is accepted as sufficiently relating to a 
proceeding before a tribunal. For example, Illinois Advisory Op. 23-01 (Mar. 2023) opined that an out-of-state 
lawyer not licensed in Illinois could not send a demand letter into the state without local Illinois counsel 
notwithstanding the 5.5(b)(2) temporary practice authorization, because a demand letter seeking to settle a matter 
would not be preliminary work associated with a pending or potential proceeding in which the out-of-state lawyer 
would be admitted pro hac vice. 
 
The Ethics Lawyer 



 

S T I N S O N  L L P   S T I N S O N . C O M  D e c e m b e r  1 6 ,  2 0 2 4  

 

 

About Dear Ethics Lawyer 
 

The twice-monthly "Dear Ethics Lawyer" column is part of a training regimen of the Legal Ethics Project, authored 
by Mark Hinderks, former managing partner and counsel to an AmLaw 132 firm; Fellow, American College of Trial 
Lawyers; and speaker/author on professional responsibility for more than 25 years. Mark leads Stinson LLP's 
Legal Ethics & Professional Responsibility practice, offering advice and "second opinions" to lawyers and law 
firms, consulting and testifying expert service, training, mediation/arbitration and representation in malpractice 
litigation. The submission of questions for future columns is welcome: please send to 
mark.hinderks@stinson.com. 

 

Discussion presented here is based on the ABA Model Rules of Professional Conduct, but the Model Rules are 
adopted in different and amended versions, and interpreted in different ways in various places. Always check the 
rules and authorities applicable in your relevant jurisdiction – the result may be completely different. 
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